A Hungaroringen kezdődik az európai endurance szezon

A Hungaroringen kezdődik az európai endurance szezon

Szerző: Creventic/BFGY

Fotó: a szerző

2013. április 2. 19:40

 

Ezen a hétvégén, ötödik alkalommal kerül megrendezésre a 12H Hungary nemzetközi endurance autóverseny a Hungaroringen.

A futam az egyetlen 12 órás megbízhatósági autóverseny Európában, amelyet a holland Creventic ügynökség szervez. A 12H Hungary egyben az európai endurance szezon idei első versenye is lesz, miután a nürburgringi VLN sorozat szezonnyitóját le kellett mondani a hó miatt. “Bár, mint majdnem mindenhol Európában, Magyarországon sem lesz túl meleg, nekünk nem lesz ilyen problémánk és egy jó versenyre számítunk, valamint itt-ott egy kis napsütésre is” - mondta a szervező Gerrie Willems.

A Hungaroringet sokan az egyik legszebb fekvésű európai versenypályának tartják. A pálya gazdag múltra tekint vissza nemzetközi autóversenyek megrendezésének szempontjából. Az első Formula 1 Nagydíjat a pálya megnyitásának évében, 1986-ban rendezték, és a Hungaroring azóta is az F1 versenynaptár része, legutóbb Lewis Hamilton győzött rajta. A magyar versenypálya idén harmadik alkalommal az FIA Túraautó Világbajnokság egy fordulójának is otthont ad. Az ország motorsport öröksége azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen az első Grand Prix-nek, Nagydíjnak nevezett versenyt a magyar Szisz Ferenc nyerte Le Mansban. A modern kori Formula 1 ideérkezése előtt is rendeztek Nagydíjat az országban, az 1936-os, Népligetben megtartott versenyt a legendás Tazio Nuvolari nyerte, aki az Alfa Romeójával legyőzte a nagy ellenfeleket, a német Auto Union és Mercedes-Benz gyári pilótáit.

Természetesen a 12H Hungary nem rendelkezik ilyen hosszú múlttal. „Habár az idei verseny csak az ötödik a sorban, mégis izgatottan várjuk, hogy visszatérjünk Magyarországra” - teszi hozzá Gerrie Willems. „Az emberek itt mindig nagyon barátságosak, és a verseny hangulata mindig kellemes.” Az idei nevezési listán olyan gyakorlott GT versenyző nevek szerepelnek, mint Peter Cox, Nico Pronk és Marc Hayek, akik a Blankpain Racing Lamborghini Gallardójával állnak rajthoz. Mellettük négy Porsche 997 Cup is lesz a rajtrácson, valamint egy széles választék az SP3 autókból: BMW M3 és Z4, Lotus Evova és Exige, GC Automobiles, Audi R8. A “hot-hatchback”-ekből sem lesz hiány, a Renault Cliók az A2, a BMW 120D-k pedig a D1 géposztályban indulnak.

A program április 5-én, pénteken kezdődik. Reggel 9-től délután 2-ig egy opcionális edzésen gyakorolhatnak a csapatok és a pilóták. 3 órától egy 1 órás szabadedzést tartanak, amelyet a 75 perces időmérő követ háromnegyed 5-től. Az esti gyakorlásra este 7-től 8-ig lesz lehetőség. A verseny rajtja április 6-án, reggel 8-kor lesz, a leintés pedig 12 órával később, este hatkor. A verseny honlapján Live timing, fotók, Youtube clippek és friss hírek várják a látogatókat, a közösségi média rajongóit pedig a 24HSeries Facebook oldalon és a 24HSeries és #12HNGR Twitter csatornákon várják a szervezők.

 

Közelgő események

.