Hétvégén feldübörögnek a motorok a Hungaroringen

Hétvégén feldübörögnek a motorok a Hungaroringen

Szerző: Főnix MSE

Fotó: a szerző

2013. április 24. 11:11

 

Mint minden évben, 2013-ban is Főnix Motorsport által rendezett versenyhétvégével kezdődik a hazai gyorsasági autós bajnokság a Hungaroringen. A BFR Driver Academy Kupa a hagyományoknak megfelelően a Közép-Európai Zóna Bajnokság nyitó fordulója is, ezért ismét nagyon erős mezőnyre lehet számítani minden kategóriában.

A nemzetközi mezőnyben több tízmilliós autócsodák mérik össze tudásukat, az előzetes nevezési lista alapján a nagy túraautók között annyi 500-600 lóerős versenyautó lesz, hogy alig férnek fel a rajtrácsra. Rengeteg Ferrari, Porsche, BMW, valamint Mercedes SLS AMG, sőt újra itt lesz a tavalyi évben villámgyors Pagani Zonda is. Betétfutamként ismét hazánkba érkezik a közép-európai Porsche Kupa, amelyben a Porsche Szuperkupában is induló versenyzőkre lehet számítani.

Nagyon népes lesz a 2000 köbcentiméter alatti hengerűrtartalmú kis túraautók mezőnye is, ahol a régi WTCC, STW autók mellett ígéretes magyar mezőnyre is lehet számítani az 1600 köbcentiméter alatti kategóriában, de ebben a mezőnyben indulnak a Lotus Eastern Europe Kupa versenyautói is. Emellett ismét hazánkba látogat a Kia Picanto Kupa is, ahol a versenyzők nem mennek a szomszédba egy kis lökdösődésért.

A magyar mezőnyben leginkább a 2006 óta futó Suzuki Swift Kupában várható a legnagyobb küzdelem, mindenki a tavalyi bajnok Bárkovics Zoltánt akarja majd elkapni. Idén először mutatkozik be a suzukisok számára a superpole-rendszer: az időmérő első tíz helyezettje egy külön nekik rendezett második időmérőn egy mért körrel döntik majd el a rajtsorrendet. A csak hölgyek számára rendezett Lotus Ladies Cupban sok újonc mutatkozik be, többek között három külföldi versenyző is megküzd a bajnoki címért.

Meglepetésre idén népes formula autós mezőnyre van kilátás, így a magyar versenyzőknek alaposan meg kell harcolnia a dobogós helyezésekért. A versenyhétvége zárófutama ezúttal is a kétórás endurance verseny lesz, ahol újra összecsapnak a nagy túraautós mezőny közel százmilliós autócsodái.

Már pénteken, a szabadedzésekkel elkezdődik a hétvége programja, de a nézőknek szombatra és vasárnapra érdemes kilátogatniuk, hiszen ekkor láthatják a látványos versenyeket. A belépés a nézőtérre és a paddock területére is ingyenes, sőt 16 év feletti felnőtt még a boxutcába is bemehet.


A verseny időterve, kiírása megtekinthető a verseny oldalán:
BFR Driver Academy Kupa, Hungaroring

 

Közelgő események

.