Magyar sikereket hozhat a hétvégi ETCC futam Brnóban

Magyar sikereket hozhat a hétvégi ETCC futam Brnóban

Szerző: Becsei Dániel (Just Creative)

Fotó: Just Creative

2013. október 5. 11:35

 

Több száz lóerőt zaboláz a 17 éves magyar fiú az ETCC (European Touring Car Championship) mezőnyében. Ifj. Ficza Ferenc, a Zengő Junior Team pilótája, egy Seat León Turbó SMT volánja mögött vág neki a hétvégi futamnak Brnóban.

Ferenc egészen kisgyerek kora óta számos nagyszerű eredményt tudhat magáénak. Öt évesen kezdett gokartozni, hat évesen pedig már az MGSZ gokart versenysorozatában indult, amelyet 2005-ben és 2006-ban is megnyert. 2008-tól a Duna Autó Autós Gyorsasági Bajnokságban versenyzett, 2010-ben a magyar Suzuki Swift kupa dobogójának legfelső fokára állhatott, 2011-ben pedig bronzérmes lett. 2012-ben az Autós Gyorsasági Országos Bajnokság első helyét szerezte meg. Az ETCC-ben tavaly szerepelhetett először, ahol Monzában a versenysorozat történetének legfiatalabb dobogósa lett.

Az ETCC idei évadában egy Seat León Turbóval versenyez az SMT (Single-Make-Trophy) kategóriában. Az eddig eltelt négy hétvége alatt Feri 12 pontot gyűjtött, így holtversenyben áll a 8. helyen a Forma 1-ben versenyző Lewis Hamilton öccsével, Nicolas Hamiltonnal.

A soron következő brnói versenyhétvégén, pénteken két tesztlehetősége volt a Zengő Junior Team csapatának, szombaton szabadedzés, majd időmérő. Vasárnap pedig két futam, amelyet az Eurosport csatorna élőben közvetít majd.

„Szeretnék már az edzéseken jó időket menni, továbbá mihamarabb ráérezni a pálya ritmusára. A célom, hogy kategóriámban pontszerző helyen, és minél előrébb végezzek. Hatalmas lépés a karrieremben, hogy itt versenyezhetek. Rengeteget tanultam a rutinosabb pilótáktól, de a legtöbbet talán Michelisz Norberttől és Wéber Gábortól. Nagyon más az ETCC-ben versenyezni, mint itthon volt. Az autó jóval erősebb, a csapat hozzáállása sokkal profibb és a nézők is többen vannak. Háromszor a WTCC betétfutamaként állhattunk fel a rajtrácsra, ami külön megtiszteltetés. Jó érzés világbajnokok közt lenni." - világított rá a különbségekre, a még mindig csak 17 éves pilóta.

Ifj. Ficza Ferenc jelenleg a szekszárdi Bezerédj István Szakképző Iskola tanulója. Édesapja tizenegyszeres magyar bajnok, így korán megismerkedett az autósport világával. Ötévesen kezdett gokartozni, jelen pillanatban ő a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Gyorsasági Szakágának valaha volt legfiatalabb magyar bajnoka.

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.