Ma lenne 50 éves Kieth O'dor

Ma lenne 50 éves Kieth O'dor

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: BTCC.net/Peter Still

2012. április 5. 20:09

 

A magyar származású brit versenyző 1995. szeptember 10-én vesztette életét a berlini AVUS versenypályán elszenvedett baleset következtében.

Apja, Ódor János, 1956-os menekültként érkezett az Egyesült Királyságba. A Downton tuningcégnél kezdett dolgozni, takarítóként, de hamarosan kiderült, hogy nagyon is ért az autókhoz. Pár évvel később otthagyta a céget és saját műhelyet alapított, a ma is jól csengő Janspeed-et.

Fia, Kieth, 1962-ben született. 1980-ban, 18 évesen kezdett el versenyezni rallyban. Három bajnoki címet nyert, 1987-ben egy 205-ös Peugeot-val, 1989-ben egy Ford Sierra Cosworth-tal, 1990-ben pedig egy Nissan Skyline GT-R-el.

1990-től a Brit Túraautó Bajnokság-ban (BTCC) indult az apja csapatában.
1992-ben egy óriási bukást úszott meg sértetlenül, egy gyors kanyarban elindult a Nissan feneke és a levegőbe vágódó versenyautó a kerítésen átrepülve landolt.A Janspeed Nissan Primerája nem volt a legversenyképesebb a mezőnyben, de Kieth-nek '93-ban mégis sikerült futamot nyernie Silverstone-ban. Ebben az évben érte el a legjobb összesített BTCC-s eredményét, hatodik lett.

1995-ben a német ADAC Super Tourenwagen Cup versenyein állt rajthoz, ahol olyan pilótákkal versenyzett, mint Joachim Winkelhock, Hans-Joachim Stuck, Thierry Boutsen, Ivan Capelli vagy Riccardo Patrese. A 7-8. hely környékén zárta a futamokat, de a 13. fordulóban újra felállhatott a dobogó legtetejére.

Sajnos a berlini Avus versenypályán zajló versenyhétvége első futamán szerzett, újabb túraautós győzelmének nem sokáig örvendhetett. A második futamon az élről rajtolt és a 23. körben is vezette a versenyt, amikor lesodródott a pályáról és egy betonszegélynek ütközött. Az eltört felfüggesztés miatt irányíthatatlan Nissan visszavágódott a pályára. Négy autó ki tudta kerülni de az Audival érkező Frank Biela blokkoló kerekekkel belecsúszott a keresztbe álló Primera jobb oldalába. Mivel Ódor autója angol specifikációjú volt, a 33 éves versenyző a becsapódás oldalán ült. Súlyos sérüléseket szenvedett, helikopter vitte egy berlini korházba, ahol még aznap életét vesztette.


Forrás: Wikipédia, Youtube, http://mk1-performance-conversions.co.uk

 

Közelgő események

.