A svéd Ladies Cup

A svéd Ladies Cup

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: atfreeforum.com

2012. február 19. 22:07

 

Pontosabban Mini Lady Cup, ugyanis ezen a néven indult útjára Svédországban, a hetvenes évek közepén a kizárólag nők számára kiírt versenysorozat.

Nemrég valakivel beszélgetve jutott eszembe és említettem meg, hogy az 1986-os, első Formula 1-es Magyar Nagydíj alkalmából valamelyik autós lapnak megjelent egy Formula 1-es melléklete és abban, a részletes F1-es információk mellett, bemutatták a svéd Lady Cup-ot is. Emlékszem, az akkor aktív svéd pilóta Stefan Johansson huga, Asa is versenyzett benne.

Ha még megvan, akkor ez a melléklet valahol a szüleimnél porosodik, ha legközelebb hazamegyek, megpróbálom megkeresni. De addig is gondoltam az internet a segítségemre lesz. Hááát...

Bár apránként kerülnek fel az internet előtti időkből is információk, a Lady Cupról nagyon kevés információt találtam, azt is fórumokon és nem hivatalos forrásokból.

Egy Mini fórumról az derül ki, hogy a sorozat 1976-ban indult, Minikkel. Ezeket 1983-ban váltották a Lancia A112 versenyautók, majd később Opel Corsák.

A '86-os magazinban az A112-esek szerepeltek. Fotót ezekről nem is találtam, mint ahogyan az Opelekről sem. A Driver Database oldalról viszont kiderül, hogy 1990-ben Catta Lindgren nyerte a Lady Opel Cup bajnoki címét.

Egy svéd oldalon, beillesztve találtam az alábbi Youtube videók közül a másodikat. A mellette szereplő szövegből még annyi derül ki, hogy az autókat az Abarth készítette fel, körülbelül 500 kilogrammot nyomtak, a motorjuk 90 lóerős volt. A videók az 1987-es szezonban készült, a második végén ott van a teljes versenyzői lista.

Nos, nagyjából ennyit sikerült kideríteni a sorozatról, amely, a jelek szerint, legalább 15 szezont megért. Ha tudtok még valamit róla, a hozzászólásokba írjátok be. Kint volt valaki az olvasók közül az első Magyar Nagydíjon? Bennem úgy maradt meg a lapból, hogy a Lady Cup betétfutamként itt volt Mogyoródon. Valóban itt voltak?

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.